Kontakta oss: |
Behöver jag bygglov? Behöver jag göra bygganmälan? Allmän information om när bygglov behövs finns på Boverkets hemsida i broschyren Behöver jag bygglov, behöver jag göra bygganmälan? I övrigt för information – vänd Dig till byggnadsnämnden eller motsvarande i Din kommun. Tänk på att ofta behöver man göra en bygganmälan också. Länk till broschyren: Behöver jag bygglov, behöver jag göra bygganmälan? |
Det finns ett ökande intresse för styckebyggda trähus, såväl med mer traditionell som med modern utformning. Trähusen byggs om, till och på. |
BYGGMAN I KUMLA |
Små detaljer, stor skillnad! |
Kund Information |
Utdrag ur; Svensk byggtjänst (Råd vid upphandling). De flesta vet hur det går till att köpa en ny kostym. Men man tänker inte på de delmoment som ingår i köpet: 1. Man konstaterar att en ny kostym behövs. 2. Man funderar ut hur den ska se ut och vad den ungefär får kosta. 3. Man letar efter sådana kostymer på ett par ställen och tar reda på kvalitet och pris och jämför med det man vill ha. 4. Man väljer den som stämmer bäst i pris och kvalitet. 5. Man köper den kostymen. Upphandling av åtgärder på huset borde gå till på samma sätt. Men trots att åtgärder på ett hus ofta är dyrare än en ny kostym köps de ofta mycket slarvigare. Så här borde det gå till: Via husesynen konstaterar man att det finns fel eller brister i huset som måste åtgärdas.
Kontakta kommunen för att fråga om det behövs bygglov eller andra tillstånd för den åtgärd som planeras.
Upprätta ritningar/beskrivning av det du vill ha gjort .
Den beskrivning av arbetet man gjort skickas till ett par entreprenörer eller hantverkare på orten för att de ska lämna pris på arbetet. Det kan vara lämpligt att först kontakta dem per telefon för att höra om de är intresserade av att göra jobbet.
På basis av pris och kvalitet i de lämnade anbuden väljer man det totalt sett bästa. Ta kontakt med entreprenören och kom överens om när arbetena kan starta och när de kan vara färdiga. Meddela de övriga resultatet Efter en tid kommer prisuppgifter. Det är inte självklart att det billigaste priset är det man bör välja. Ofta gör nämligen entreprenörerna förändringar i förhållande till det man beskrivit.
Följden kan bli att kvaliteten blir lidande i anbudet med det lägsta priset om denna entreprenör t ex valt ett billigare material eller utförande än den med det högre priset.
INFORMATION OCH RÅD INFÖR OFFERTINFORDRAN.
Som man frågar får man svar. Ett väl formulerat förfrågningsunderlag ger förutsättningar för väl skrivna, korrekta och genomtänkta anbud. Ett förfrågningsunderlag är de ritningar och andra beskrivningar som tydligt beskriver de olika arbetenas omfattning och kvalitet.
Förfrågningsunderlag och Anbud
Förfrågningsunderlaget är en handling som beställaren bör lägga ned mycket omsorg på att få otvetydig och klar. Särskilt viktigt är detta vid upphandlingar mot fast pris. Förfrågningsunderlaget skall i detalj beskriva exakt vad beställaren förväntar sig, vilka krav som är särskilt viktiga från beställarens ståndpunkt, och på vilket sätt man önskar att entreprenören skall uppfylla kraven. Detta är en ganska tidskrävande process och man får räkna med att det kan ta en månad eller mer, beroende på hur huset ska utformas.
Ritningar
En komplett bild av projektet
Gränsdragningar
En del av gränsdragningen kan anges på ritningar, andra kan skrivas som generella regler (se allmänna föreskrifter). Det är hur som helst viktigt att i förfrågningsunderlaget täppa till glapp mellan entreprenaderna, annars kommer krav på extra ersättning under entreprenadtiden lika säkert som ett brev på posten.
Beskrivningar
PM
Rumsbeskrivningar Rumsbeskrivningen skall redovisa föreslagna utformningar för golv, socklar, väggar, tak och utrustning.
Mängdförteckningar och Mängdbeskrivningar När entreprenörerna gör sin anbudsräkning måste de veta hur stora mängder det finns av olika delarbeten, exempelvis angivet som antalet, kvadratmeter gipsskivor i mellanväggar, kubikmeter betong i grundplattor, ton armering i sockelbalkar.
Uppgifter om mängder kan hämtas från ritningar och beskrivningar. Normalt får varje anbudsräknare själv plocka fram erforderliga mängder till sin kalkyl, eller köpa en mängdberäkning från en utomstående firma/konsult.
Ibland tillhandahåller dock beställaren mängder i förfrågningsunderlaget, i form av mängdförteckning eller mängdbeskrivning. Fördelen med att byggherren låter mängderna ingå i förfrågningsunderlaget är att endast en mängdberäkning behöver göras, istället för en hos varje anbudsräknare, samt att alla anbud grundas på samma mängder.
Ersättningsformer I princip finns bara två sätt för hur ersättning utgår. · Löpande räkning · Fast pris Dessa båda typer förekommer dock i flera varianter och i kombination. Förståelse för hur anbudssumman för en byggnadsentreprenad är sammansatt, är nödvändig för att kunna förstå och föreskriva olika ersättningsformer.
Att avväga vad som är ett ”riktigt pris” under upphandlingen handlar i grunden om värdering av de risker som man upplever föreligger vid de olika prisalternativen. God kontroll över arbetena från byggherrens sida, och gott förtroende mellan parterna kan väga för en entreprenad på löpande räkning. Mindre kunniga byggherrar som arbetar med för dem relativt obekanta entreprenörer, bör överväga att få entreprenaden på fast pris. Generellt kan sägas att det oberoende av ersättningsform ligger i båda parters intresse att uppgifterna i handlingarna är väl underbyggda och att båda parter är tillfreds med de ingångna villkoren. Ingen tjänar på utdragna tvister, eller stillastående byggprojekt, oavsett anledning.
Granskning av avtal och kontraktshandlingar Beställaren har rätt att fritt välja mellan de anbud som inkommit. Inte sällan kan valet av vilket anbud man skall gå på få stora konsekvenser för bygget och dess kostnader. Billigast är sällan bäst.
|
Planering
Planering är väsentlig. Desto noggrannare planeringen är vad gäller material ,varor önskad kvalitet o.s.v. Desto lättare blir det för samtliga parter vid både upphandlig och utförande. Titta runt, inspireras och fundera. Skaffa ett arkiv av broschyrer med material och inredningsdetaljer. Sök information och inspiration på nätet, spara filer i ett arkiv. |
Tänkvärt för dig som går i byggtankar. Nedan är ett utdrag ur text från Svensk byggtjänst (råd vid upphandling) Samt lite råd och information inför offertinfordran. |